Parkmuseernes
podcasts


Christine Løvmand, "En buket blomster ved foden af et træ. På en gren hænger en blomsterkrans", 1832, SMK - Statens Museum for Kunst

Christine Løvmand, "En buket blomster ved foden af et træ. På en gren hænger en blomsterkrans", 1832, SMK - Statens Museum for Kunst

"På den grønne gren" - gode historier fra Parkmuseerne

I Parkmuseernes podcasts "På den grønne gren" får du spændende fortællinger om kunsten, naturvidenskaben og danmarkshistorien. Find dem på Podbean, i Apple Podcasts mv.

På den grønne gren #1 : Hekseri, horoskoper og enhjørningehorn

Hekseri og fabeldyr! I dette afsnit af Parkmuseernes podcast skal vi langt tilbage i tiden, til 1600-tallet, hvor overtro og undren over universet råder i Danmark. Her skal vi møde kong Christian 4. (1577-1648), som opførte Rosenborg, og hans livlæge, oldtidsforskeren Ole Worm (1588-1654), som grundlagde Danmarks første naturhistoriske samling, der senere blev til Statens Naturhistoriske Museum. I dag er det to af de seks spektakulære Parkmuseer, der ligger omkring Kongens Have i det indre København.

Medvirkende: Peter Kristiansen, museumsinspektør ved Rosenborg, og Anne Katrine Gerløff, chef for Formidling og publikumsaktiviteter ved Statens Naturhistoriske Museum
Vært: Rikke Mia Skovdal
Redaktør: Iben Bjurner
Intro-musik: Anna Svensmark Møller

Kilder anvendt: Tidsskrift: Kongens stjernetyder - Tycho Brahes horoskop for Christian 4., Årbog / Danmarks Tekniske Museum, Årg. 46 (2000)

Varighed: 34:51 minutter

På den grønne gren #2: Kærlighed til kunsten: Hirschsprungs og Davids skønne samlinger

Med cash på kontoen og kunst i hjertet blev Heinrich (1836-1908) og Pauline Hirschsprung (1845-1912) nogle af Danmarks store kunstsamlere i slutningen af 1800-tallet. Den smukke Hirschsprungske Samling – deres private samling af samtidskunst – slog dørene op i 1911, og i dette afsnit af Parkmuseernes podcast åbner porten til deres lille himmerige sig.

Vi skal også blive klogere på ”naboen” Christian Ludvig David (1878-1960), som grundlagde den fantastiske Davids Samling i Kronprinsessegade lige over for Kongens Have. Han var livet igennem en dedikeret kunstsamler og passede og plejede sine fine perler af islamisk og dansk 1800-tals kunst, som var det hans børn.

Medvirkende: Rasmus Kjærboe, museumsinspektør ved Den Hirschsprungske Samling, og Joachim Meyer, museumsdirektør på Davids Samling
Vært: Rikke Mia Skovdal
Redaktør: Iben Bjurner
Intro-musik: Anna Svensmark Møller
Oplæser af brev: Luise Kirsten Skov

Varighed: 33:06 minutter

Lyt også til otte inspirerende, underfundige og interessante historier om Parkmuseerne her. Træerne i Kongens Have fortæller historier via observationer, de har gjort sig gennem deres 400-årige liv i parken - lige fra vovemodige linedansere til vogtende løver med munden fuld af mønter!